Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών - 20 Νοεμβρίου

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Από τότε, η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).
Ποιος όμως είναι παιδί; Νομικά πάντα...


Συζητάμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Τι είναι Δικαίωμα; Έχουν τα παιδιά δικαιώματα;
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους...

Δ όπως ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Δημιουργούμε μια μικρή εφημερίδα για να ενημερώσουμε τους γονείς για τα δικαιώματά μας...

Μετράμε...
Κόβουμε τα ρολά υγείας στο σχήμα της γης...

Βάφουμε με τα κατάλληλα χρώματα...Τοποθετούμε μέσα στη "ΓΗ" ΤΗ ΧΆΡΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Δίνουμε σε κάθε παιδί 4 χαρτάκια ...


Κολλάμε τις παιδικές φιγούρες γύρω από τη ΓΗ...

Μακάρι όλες οι χώρες να προστατεύουν και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου